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INTERPRETATION IC 135-2012-12 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 135-2012 BACnet® - 

A Data Communication Protocol for Building 
Automation and Control Networks 

 
Approval Date: April 9, 2014 

 
Request from:  Horst Hannappel (Horst.Hannappel@mbs-software.de), MBS GmbH, 
Roemerstrasse 15, Krefeld, D-47809.  
    
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE Standard 135-2012, Clause 5, regarding all Property MaxSegmentsAccepted, 
Client State Machine. 
 
Background: Some quotes from the client statemachine: 
 
5.4.4 State Machine for Requesting BACnet User (client) 
 
5.4.4.1 IDLE 
 
In the IDLE state, the device waits for the local application program to request a service. 
 
SendUnconfirmed 
If UNCONF_SERV.request is received from the local application program, 
then issue an N-UNITDATA.request with 'data_expecting_reply' = FALSE to transmit a 
BACnet-Unconfirmed-Request-PDU, and enter the IDLE state. 
 
SendConfirmedUnsegmented 
If CONF_SERV.request is received from the local application program and the length of the 
APDU is less than or equal to maximum-transmittable-length as determined according to 5.2.1, 
then assign an 'invokeID' to this transaction; set SentAllSegments to TRUE; set RetryCount to 
zero; start RequestTimer; issue an N-UNITDATA.request with 'data_expecting_reply' = TRUE 
to transmit a BACnet-Confirmed-Request-PDU with 'segmented-message' = FALSE; and enter 
the AWAIT_CONFIRMATION state to 
await a reply. 
 
5.2.1 
… 
 If the sending device is the requesting BACnet-user, i.e., the message to be sent is a confirmed-
Request, then the maximum number of segments accepted by the remote peer device is specified 
in the Max_Segments_Accepted property of the remote peer's Device object. 
 
So a client when trying to send a request “SendConfirmedUnsegmented” to a device is supposed 
to follow the rules from 5.2.1 for calculating the possible size of the request. 5.2.1 seems to 
indicate that the Max_Segments_accepted property should be considered to calculate the 
maximum possible request size. If that property contains a value of zero the client might 
interpret that as not beeing allowed to send anything at all to the device in question. 
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A device implementation, that has segmentation support for transmit only but not for receive 
might consider it correct to only provide a value of zero for MaxSegmentsAccepted with the 
argument, that the value should not matter because it does not support incoming segmentation 
anyways. 
 
Interpretation: If the property MaxSegmentsAccepted is present in a device object its value 
must be at least one. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer: Yes 
 
Comments:  Furthermore, for devices which support receiving segmented messages 
(Segmentation_Supported has a value of SEGMENTED_BOTH or SEGMENTED_RECEIVE), 
the Max_Segments_Accepted property shall have a value greater than 1 (see Interpretation 135-
2010-11 – November 7, 2012). 
 
 
 
 


